Acai Berry - a brazíliai Élet Fája
Az Acai bogyó (ejtsd: ászái) egy Brazíliában őshonos pálmafa termése. Az amazóniai bennszülöttek már több száz éve fogyasztják és az "élet fájaként" tekintenek rá. Gazdag tápanyag tartalma és erős antioxidáns tulajdonsága miatt napjainkban "szupergyümölcsnek" ill. Földönk tökéletes növényének is nevezik
Az Acai nagy mennyiségben tartalmaz:
- rostokat,
- vitaminokat,
- ásványi anyagokat,
-- foszfor,
-- kalcium,
-- kálium,
-- magnézium,
-- nátrium,
-- vas,
- nyomelemeket,
- aminosavakat,
- polifenolokat, antocianokat,
- flavonoidokat,
- létfontosságú zsírsavakat,
-- Omega-6 és
-- Omega-9,
- fitoszterolokat,
- teobromint (nyújtott hatású stimuláns).
A gyümölcsök közül növényi tápanyag összetételben az egyik legjobb antioxidáns. Tápanyag sűrűsége a legmagasabb. Az amazóniai Acai bogyót tartják a legjobb tápértékkel rendelkező gyümölcsnek a világon. 10-szer annyi antioxidáns van benne, mint a szőlőben és 2x annyi, mint a kékáfonyában. Az Acai a világon eddig mért legmagasabb ORAC-értékkel rendelkező gyümölcs, a legerősebb antioxidáns hatású.
Kimutatatták, hogy a gyümölcsökből és zöldségekből nyert antioxidánsok nagy hatásfokkal hasznosulnak szervezetünkben, mert a tápanyagok bonyolult keveréke található meg minden zöldségben és gyümölcsben. Ezek együttes hatása pedig sokkal erőteljesebb.
ORAC érték:
Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kifejlesztett egy skálát, amivel mérni tudják, a különböző gyümölcsök és ételek antioxidáns-tartalmát..
A skála az Oxigén Radikális Abszorpció Kapacitás (ORAC). Ezt használják ma már szerte a világon, különböző termékek, gyümölcsök és zöldségek antioxidáns értékének megjelölésére.
Segítség a regisztrációhoz itt.